FOXHR

CHAT GPT - İnsan Kaynakları Süreçleri Hangi Yönde Etkilenecek?

Teknolojik gelişmelerin hızını arttırmasıyla beraber, insanın dokunduğu birçok alan ve süreç bugün tahminimizden de çabuk değişiyor. Bu değişimin bizlere getirdiklerinden biri ise, son günlerde sıkça adından söz ettiren, OpenAI’ın geliştirmiş olduğu bir yapay zeka dil modeli olan, ChatGPT.

Kevin Roose’un New York Times’taki yazısında “üstün yetenekli bir dilsel süper beyin” olarak tanımladığı ChatGPT’nin hayatımıza entegre olması ile birlikte, elimizdeki kaynakların verimliliğini arttırarak, süreçlerimize pek çok olumlu etkide bulunabileceğini fark ettik. Bu gelişmenin, insan kaynakları süreçlerine entegrasyonu da diğer alanlarda olduğu gibi, oldukça büyük bir potansiyeli içinde barındırıyor. Peki detaya inersek, ChatGPT hangi yönleri ile insan kaynakları süreçlerine entegre olabilir? Değerlendirme süreçleri bu anlamda nasıl etkilenir? Bu yazımızda, sorularımıza yanıt arayarak, ChatGPT’nin hangi yönleri ile insan kaynakları katkı sağlayabileceğini konuşuyoruz.

İşe alım ve değerlendirme Süreçleri


Başvuru ve Aday Tarama

Bir yapay zeka dil modeli olarak ChatGPT, insan kaynaklarındaki aday değerlendirme süreçlerine birçok yönden destek sağlayacak bir potansiyele sahip. Bu anlamda ChatGPT’den bir yeteneğin kariyeri boyunca içinde bulacağı tüm insan kaynakları süreçlerinde yararlanabiliriz. Örneğin, başvuru aşamasının en başından başlarsak, ChatGPT, eleme yaparak pozisyonla ilgisiz ve uygun olmayan adayları filtreleyebilir, ilk başvuru aşamasındaki çeşitli sorulara verilen yanıtları analiz ederek, pozisyona en uygun adayları çıkarabilir. Buna ek olarak, adayların özgeçmişlerini doğal dil işleme kullanarak analiz edebilir ve iş tanımındaki anahtar kelimeler üzerinden, aday eleme sürecini çok daha verimli hale getirebilir. Ayrıca, adayların sağladığı bilgilere dayanarak en iyi yetenekleri işe alım danışmanına önerebilir. Bu anlamda da ChatGPT, insan kaynakları profesyonellerine yetenekleri önceliklendirmede yardımcı olabilir.

Mülakatlar

Başvuru aşaması sonrasına baktığımızda, ChatGPT, işe alım danışmanı için pozisyona özel mülakat soruları hazırlayabilir, mülakat sürecine yardımcı olmak için tablolar ve şablonlar düzenleyebilir, bunun yanında adaylara, yetkinliklerini, becerilerini ya da iş deneyimini sorarak ve doğrulayarak değerlendirme yapabilir. Tüm bunları düşündüğümüzde, ChatGPT, işe alım ve entegrasyon sürecini optimize etmek için bilgi sağlayarak daha iyi işe alım kararları almaya etki edecektir.

Değerlendirme Araçları

İşe alım ve terfi gibi süreçlerimizde kullandığımız değerlendirme araçlarını düşündüğümüzde ise ChatGPT, test ve envanterlerin sonuçlarını analiz etmek için kullanılan veri toplama tekniklerini geliştirebilir, analizlerle ilgili öneriler sunabilir ve adayların yeteneklerini ölçmeye ilişkin veri tabanlarından faydalanarak, strateji geliştirmek için daha fazla veri sağlayabilir. Bu çerçevedeki önerilerini, pozisyona ve kurum değerlerine göre özelleştirebilir ve bunun yanında, veri analizindeki algoritmaları kullanarak, iş başvurularındaki adayların yeteneklerinin en iyi şekilde eşleştirilmesine yardımcı olabilir. Son olarak, ChatGPT iş başvurularında adayların yetenek testlerindeki sonuçlarını diğer adaylarla karşılaştırarak, en iyi performans gösteren adayları belirlemeye yardımcı olabilir. Bu sayede, iş başvurularında adayların yeteneklerinin daha iyi bir şekilde değerlendirilmesi ve işe alım sürecinin daha verimli hale getirilmesi mümkün olacaktır.

Önyargılardan bağımsız değerlendirme

ChatGPT’nin belki de en önemli katkılarından biri ise, insan önyargılarından uzak bir değerlendirme süreci sunarak, işe alıma objektif bir katkı da sağlayabilecek olması. Bu anlamda, ön yargıları azaltarak çeşitli, eşit ve kapsayıcı bir değerlendirme süreci ile chatGPT, değerlendirme sürecinde insan önyargısını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Tüm bunları düşündüğümüzde, aday takip sistemlerinin ve değerlendirme araçlarının ChatGPT ile entegre olarak, yüksek geçerlilikte işe alım kararları vermede etkili olacağını söyleyebiliriz.

Oryantasyon

ChatGPT, sadece mülakat ve değerlendirme aşamasında değil, işe alımın tüm aşamaları ve aynı zamanda yetenek yönetimi süreçlerinde de etkin rol oynamaya aday. Yapay zeka destekli bir asistan olarak ChatGPT, yeni çalışanların adaptasyon sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Bu anlamda, insan kaynakları departmanının yeni çalışanlar için eğitim materyalleri ve planları oluşturmasına yardımcı olarak, şirket politikaları, yararlar ve maaşlar hakkında sıkça sorulan sorular için katkı sağlayabilir. Bmöylece, ChatGPT'nin desteğiyle, pozisyon alımı sonrası süreç hem kuruluşlar hem de çalışanlar için daha kolay hale getirilebilir.

Performans Değerlendirme

AI destekli bir araç olarak, ChatGPT, İK departmanlarında performans değerlendirmeleri ve hedef belirleme süreçlerine de katkı sağlayabilecek teknolojiye sahip. ChatGPT ile hızlı bir şekilde personel için kişiselleştirilmiş değerlendirme formları ve hedef planları oluşturabilir. Aynı zamanda, yapay zeka, performans yönetimi sürecinde yaygın sorunları ele alarak uygun dil önerileriyle yöneticilere geri bildirim ve koçluk yapmalarına yardımcı olabilir. ChatGPT'nin performans yönetiminde kullanımıyla, hem İK departmanları hem de çalışanlar, performans değerlendirmelerinin verimliliğini ve etkililiğini artırabilirler.

Eğitim & Gelişim Yönetimi

ChatGPT, eğitim ve geliştirme sürecinde insan kaynakları için oldukça değerli olabilir. Yazılı eğitim materyalleri oluşturmaya destek olabileceği gibi, içindeki farklı özellikleri ile, çalışanlar için daha etkili, verimli ve ilgi çekici eğitim ve geliştirme deneyimleri sunan etkileşimli, konuşma hâlindeki ve kişiselleştirilmiş koçluk deneyimleri oluşturmak da ChatGPT ile mümkün hale geliyor.

Aday Gözünden

Peki ChatGPT’nin bir aday için ne gibi faydaları olabilir? Bir aday gözünden, pratik yapmak için ChatGPT’nin oldukça faydalı olacağını söyleyebiliriz. Örneğin bir aday, ChatGPT’ye bir işe alım danışmanı gibi davranmasını söyleyebilir, pozisyonla ilgili detaylar verebilir ve bir mülakat simülasyonu gerçekleştirebilir. Bunun yanında, adaylar bir pozisyonun iş tanımıyla ilgili aklındaki sorulara yanıt bulabilirler ve aynı zamanda işe alım sürecindeki adımlara ChatGPT daha hazır hale gelebilirler.

Sonuç olarak, teknoloji ilerledikçe, yapay zekanın İK endüstrisinde yeni gelişmelere neden olacağını görüyoruz ve ChatGPT gibi yapay zeka dil modellerinin İK süreçlerine entegrasyonu ile, İK operasyonlarını geliştirmek için birçok fırsatı içinde barındırdığını da biliyoruz. Bu anlamda da, ChatGPT’nin insan kaynakları profesyonellerinin yoğun verilerle başa çıkmalarına ve adaylar hakkında kapsamlı değerlendirme yapmalarına katkı sağlayarak, zaman ve kaynak tasarrufu sağlayacağını öngörmekteyiz.

Ancak, ChatGPT teknolojisinin çalışma ve kişisel hayatımızın birçok yönünü temelden değiştireceğini söylerken, bu tür yapay zeka uygulamaları hakkında net çıkarımlar yapabilmek için de henüz erken olduğunun da altını çizmek gerekiyor. ChatGPT’nin işe alımdaki bazı zahmetleri, belki de çok daha fazlasını, ortadan kaldıracağı, görüyoruz. Ancak, insanlık tarihinin en eski meselelerinden biri olan “işe alım”, teknolojik gelişmelerin ötesinde, insan odaklı yaklaşımla ve dünyadaki ekonomik, siyasi, kültürel değişimlerin etkisiyle şekilleniyor. Bu anlamda da, yapay zekanın işe alım süreçlerini ne yönde ve ne ölçüde etkileyeceği ile ilgili net çıkarımlar için biraz daha deneyimlememiz gerekiyor. Peki sizce, ChatGPT ve benzeri teknolojiler, insan kaynaklarında, işgücü ihtiyacını azaltacak mı veya onları tamamen değiştirecek mi? ChatGPT’nin otomatize ettiği görevlerden arta kalan işgücü, insan kaynaklarına hangi yönden bir etki sağlayacak?

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere!

Kaynaklar

https://www.linkedin.com/business/talent/blog/talent-acquisition/chatgpt-impact-on-recruiting 

https://www.cottgroup.com/en/blog/work-life/item/what-is-chatgpt-how-is-it-used-in-human-resources-processes 

https://www.recruiter.com/recruiting/recruiting-with-chatgpt/ 

https://www.benefitnews.com/news/why-recruiters-should-use-chatgpt-to-assess-candidates 

https://www.blogs.zappyhire.com/post/what-is-chatgpt-and-how-recruiters-hr-professionals-can-leverage-it-for-hiring/ 

https://www.tlnt.com/whos-afraid-of-chatgpt/