FOXHR

İşe Alım Sürecinde Yetenekleri Kazanmak Mı Kaybetmek Mi?

İşe alım süreci geleneksel yöntemlerin ötesine geçmiş durumda. Kurumların yeteneğe ulaşmak için geleneksel yöntemleri rafa kaldırıp süreci uçtan uca güncellemeleri yetenek savaşlarında öne geçmelerine neden oluyor.

Bu yazımızda, işe alım süreciniz üzerinde tekrar düşünmenize yardımcı olacak aşağıdaki dört soruyu ele alıyoruz. Harvard Business Review yazarlarından Brad Chambers’a göre bu soruları işe alım sürecinde kendimize sorarak yetenekleri kazanma noktasında pusulayı daha doğru bir yöne çevirebiliriz.

  1.Karar verme süreciniz yeterince hızlı mı?

Elbette bir adayın kurumunuz için doğru yetenek olup olmadığını ilk beş dakikada anlamanız kolay değil. Yapılan bir araştırmaya göre, işe alım sürecinde şirketler nihai kararı ortalama 43 günde alıyor. Bu 43 günde, yetenekler sürece ilgilerini kaybediyor olabilirler mi? Elbette mümkün. Ya da bu bekleme döneminde karşılarına bambaşka fırsatlar çıkabilir. İşte bu nedenle işe alım sürecinizi hızlandırmak ve arada başvuru sürecinin devam ettiğini hatırlatmak oldukça önemli. Bu hatırlatma süreçlerinde değerlendirme araçlarının doğru adaya ulaşmanızı sağlamak yanında adayların süreçten kopmaması yönünde de olumlu etkisi oluyor. Adaylar değerlendirmeye ayırdıkları zaman ve emek sebebiyle de sürecin sonuna kadar gitmek istiyor.

  2. Şirket kültürü hakkında bilgi veriyor musunuz?

Chambers’a göre, bir adayın yeteneklerini öğrenmek kadar onları şirket kültürü ve pozisyon hakkında bilgilendirmek de oldukça önemli. Kullandığınız araçlarda kurum kültürünü yansıtmak bunun için iyi bir yöntem olabilir. Kullandığınız tüm psikometrik araçlarının ve değerlendirme merkezi uygulamalarının şirket kültürü ve pozisyonun ihtiyaçlarına göre özelleştirilmesi, sizin adayı değerlendirmenizin yanında adayın çalışacağı bu rolde kendisini nasıl hissedeceğini, nasıl bir kültür içinde çalışacağını da deneyimlemesini sağlayacak.

  3. Süreç sonrası aday iletişimini sağlıyor musunuz?

Daha önceki dönemlerde kurumlar, ağır operasyon yükü gerektiren süreçlerini dijitalleştirmek için birtakım çalışmalar gerçekleştiriyordu. Pandemi sonrası bu süreç hızlandı. Günümüzde, dijital yatkınlığı yüksek birinin dönüşen şartlara adapte olması ve diğer çalışanlar arasında öne çıkması kaçınılmaz oluyor.

  4. Gelişim fırsatları sunuyor musunuz?

Yetenekler, faturalarını ödeyip sadece hayatlarını idame ettirebilecekleri bir pozisyon aramak yerine kariyerlerine doğru bir yol haritası çizebilecekleri, onları geliştirecek bir kültürün içinde olmak istiyorlar.

LinkedIn’in 2022 Workplace Learning raporuna göre; iç rotasyonun olduğu, çalışanlarına kariyer imkânı sunan kurumlarda ortalama çalışma süresi diğer kurumlara göre iki kat daha fazla oluyor. Çünkü yetenekler artık, “Bu kurum bana neler öğretebilir?”, “Bu kurumda çalışmak kariyerim için olumlu bir adım olur mu?”, “Bu pozisyonda yükselme şansım olur mu?” sorularını işe alım kararlarının üstünde tutuyorlar.

Chambers’a göre, bu soruların ışığında aday iletişimini kuvvetlendirmek ve işe alım sürecini bu çerçevede güncellemek kurumların yeteneklerde olumlu izlenimler bırakmasını ve pozisyonlarını doğru yeteneklerle doldurmasını sağlayacak. Peki, sizce yukarıdaki hangi soru işe alım sürecinde daha fazla önem taşıyor?

Kaynak:https://hbr.org/2022/06/is-your-hiring-process-costing-you-talent