Günümüzde, yetenekleri işe almak kadar onları organizasyonda nasıl tutundurabileceğimiz de zorlu hale gelmeye başladı. Özellikle, bilgi teknolojileri, yazılım, uygulama geliştirici, oyun geliştirici gibi pozisyonlarda yetenek hareketliliği o kadar yüksek ki, kurumlar, hem yeteneğe ulaşmak, hem işe almak, hem de sonrasında yeteneği elde tutmak için yoğun mesai harcıyor.
“Yeteneği nasıl elde tutarım?” bu soru için aklınıza ilk gelen yanıt nedir?
Birçok kuruma göre beklentinin üzerinde ücret teklifi sunmak bu sorunun değişmez yanıtı ve bu nedenle kurumlar ücret skalalarında beklenti altında kaldıklarında yeteneği elde tutamamaktan endişe ediyorlar. Peki konu sizce artık sadece yüksek maaş teklifleri mi?
1. Yeteneklere kariyer fırsatları yaratın ve eğitim gelişim olanaklarına önem verin
Araştırma sonuçlarına göre, yeteneklerin yeni iş aramaya yönelmesindeki bir numaralı neden; kurum içindeki eğitim ve gelişim olanaklarının az olması. Bir çalışan, kurumuna bağlı olsa dahi, mevcut pozisyonunda ilerleme fırsatı göremiyorsa, kurumundaki mevcut imkanların onu geliştirmediğini düşünüyorsa, kendisini sıkışmış hissetmeye başlıyor. Bu noktada farklı fırsatlara yönelerek, LinkedIn, Indeed, Kariyer.net gibi iş arama sayfalarında çok daha fazla vakit geçirmeye başlıyor ve bunun sonunda yetenek kurumdan ayrılıyor.
2. Esnek ve uzaktan çalışma yetenekler için tercih sebebi
Sonuçlara göre çalışanların %46’sı, uzaktan çalışma imkanı sunulmadığı takdirde iş değiştireceğini belirtiyor. Özellikle, yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, bilgi teknolojileri gibi rollerde, bildiğimiz gibi, iş tanımındaki görevler tamamen uzaktan yürütülebiliyor. Bu anlamda, artık yetenekler haftanın 5 günü ofiste olmayı anlamsız bulabiliyor ve bu nedenle uzaktan çalışma kültürü olmayan bir firmada çalışmak istemiyor.
Bunun yanında esneklik de yetenekler için oldukça önemli bir kriter; katılımcıların %40’ı esnek çalışma kültürünün de kariyer fırsatları noktasında belirleyici olduğunu ifade ediyor. Bu çerçevede, yeni çalışma trendlerni takip eden birçok kurum, uzaktan çalışma modellerini “esnek uzaktan çalışma” olarak yürütüyor. Burada, sadece kurumun belirlediği haftanın 1-2 günü uzaktan çalışıp ve bu günlerde aynı lokasyonda bulunma zorunluluğundan değil; aksine, nereden ve ne zaman çalıştığına odaklanmayan, iş çıktılarına odaklanan bir uzaktan çalışma modelinden bahsediyoruz. Kısacası bugün, artık sadece uzaktan çalışmayı değil, “esnek uzaktan çalışmayı” konuşuyoruz. Bu anlamda, farklı lokasyondan çalışma imkanları, esnek çalışma saatleri gibi fırsatlar yetenek savaşlarında rekabeti arttırıyor.
3. Tanıma ödüllendirme ve yan haklar paketinizi güncelliyor musunuz?
Çalışanı destekleyici bir kurum kültüründe, sunduğunuz yan hak ve ödüllendirme paketlerinin önemi tartışılamaz. Araştırmada, değişen ekonomik koşulların da etkisiyle, firmaların 47%’si prim ödüllendirmelerini arttırdıklarını, %25’i daha fazla izin imkanı sağladığını, yaklaşık üçte biri ise sağlık sigortası imkanlarını genişlettiklerini belirtmişler. Bunun yanında, özellikle teknoloji rollerinde sağlanan teknolojik ekipman paketleri, uzaktan çalışıldığında ev ortamındaki ergonomiyi iyileştirici paketler gibi birçok imkan, günümüzde yetenekler için cezbedici oluyor.
4. Çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık politikalarını uyguluyor musunuz?
Araştırma sonuçlarının bir diğer vurgusu ise şöyle: Yetenekler, çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılığa değer veren kurumlarda çalışmak istiyor. Çeşitliliği geliştirme ve organizasyonlarını daha kapsayıcı hale getirme isteklerini açıkça belirten şirketlerin, yetenekleri çekme ve elde tutma konusunda diğer kurumlara oranla yaklaşık iki kat daha başarılı olduğu görülüyor.
Araştırmanın, kurum ayağına baktığımızda, 230 kurumun sadece %13’ü ihtiyacı olan yetenekleri işe almakta ve elde tutmakta sıkıntı yaşamadığını beliriyor. Sadece bu sonuç bile, yukarıda aktardığımız başlıkların kurumlar için oldukça kritik öneme sahip olduğunun bir göstergesi.
Chambers’a göre, bu soruların ışığında aday iletişimini kuvvetlendirmek ve işe alım sürecini bu çerçevede güncellemek kurumların yeteneklerde olumlu izlenimler bırakmasını ve pozisyonlarını doğru yeteneklerle doldurmasını sağlayacak. Peki, sizce yukarıdaki hangi soru işe alım sürecinde daha fazla önem taşıyor?
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…
Kaynak:https://hbr.org/2022/10/survey-what-attracts-top-tech-talent